Multiband InvertedVee Antenna ile Ucuza ve Performanslı Havadasınız

InvertedVee Multiband Anten
Doğru montajlanır ise iyi bir performans ve en düşük maliyet ile çalıştırabileceğiniz bir anten elde edersiniz. 2 adet 6m lik iç içe geçebilen Galveniz veya aluminyum boruyu çatınız da bacanıza vb. tutturmanız yetecektir.
** Boruyu bacaya sabitlemeden evvel en uçta kalacak kısıma bir halka kaynatın. Böylelikle o halkadan geçireceğiniz bir ip ile, BU50 1:1 BALUN kısmını tıpkı Bayrak çeker gibi yukarı ve aşağı çekebilir ve rahat rahat antenin sağ/sol kollarıyla dilediğiniz ayarı yapabilirsiniz.
** Antende dikkat edeceğiniz önemli husus bulunuyor. Bunlar anteninizin SWR değerlerini, band genişliğinizi ve tx rx performansınızı doğrudan etkileyecek şeylerdir. Bunlara dikkat edebilecek imkana sahipseniz dilediğiniz kadar band ekleyebilir ve gümbür gümbür her frekansta Amatörlük yapabilirsiniz.

I. Anten besleme noktası yüksekliği.
40m bandını da kullanmak isteyenler için en ideal besleme oktası yüksekliği 20m dir. Dolayısı ile bu yüksekliğe ne kadar yaklaşırsanız anteniniz’in performansı o derece artacaktır.

II. Anten kol uçlarının yerden yüksekliği.
Uç kısımlar min. 1.5m kadar yukarıda olmalıdır. Daha yukarı seviyeler çok daha ideal bir swr demektir. ((Ancak 2 kol arası 90 derecelik açıyı bozmayacak kadar yukarıya max. oran olarak kaldırabilirsiniz.))

III. Anten elemanlarının (teller’in) birbirine olan montaj mesafeleri.
Bu mesafeler min 15cm ila 20cm arasında “neresi kolayınıza geliyorsa” civarı olmalıdır. Bu mesafe, rüzgar vb. gibi dış etkenler’in etkileyip değiştiremeyeceği şekilde sabit kılacak aparatlar ile sağlanmalıdır.. Aksi halde swr nizi güzel bir günde 1.1:0 olarak ayarlarsınız ama ilk rüzgarda kablo aralıklarınız sabit kalamayacağından 4-5 swr değerleri ile 1.1:0 swr değerleri arasında oynar durur.

IV. Anten montaj yönü.
Tarif ettiğim anten InvertedVee antendir. Normal bir Dipole anten gibi tam yönlü bir anten Patternine /yayılımına sahip olmayıp, Vertical anten ile dipole anten arası daha geniş bir patterne sahiptir. Dolayısı ile montaj yönü, yönlü antenler kadar fark etmese de, Türkiye konumuna ve Azimuth derecelerine göre en ideal 300 derece Azimuth yayın yapacak şekilde olmalıdır.

V. Antende kullanılan teller’in kalınlığı.
Antende kullanılacak tel kalınlıkları, çalışacağınız band genişliğinide daraltır veya genişletir. Kalın kablo, daha rahat bir band genişliği ile yüksek performansla çalışmayı getirir.
NYAF denen çoklu Bakır ve 6mm min kalınlıklı olmalıdır. 10mm’lik NYAF kablolar en ideal sonucu verse de, kendimde daha hafif olsun diyerek 6mm liği seçmiş ve bir sıkıntı veya ölümcül bir fark yaşamamıştım.

VI. Anten kollarının çevresinde hiç bir şey’in olmaması.
Anten kolları ağaç dahil etrafında bulunan Güneş panelleri, Güneş ısıtıcalrı, binalar, direkler vb. aklınıza ne gelirse etkilenir.
Mümkün olan en temiz montajı antene vermelisiniz.

Yapacak arkadaşlara kolaylıklar ve bol DX’ler dilerim.

73 de TA4LYL