Kenwood TS-480HX tam bir DX Canavarı.! Kusursuz denebilecek özelliklere sahip

Kenwood TS-480HX için bir başlık açalım ve adım adım gelişmeleri buraya işleyeyim. Böylece güzel bir arşiv olsun elimizde.
** Firmware upgrade yapılmalıdır. Son sürüm yüklü olmalıdır. Bu nasıl yapılır? ( son sürüm February 2017 tarihinde yayınlanmış ve Version 1.07 dir) Firmware
** Nasıl waterfall eklenir? (iç kısıma Kenwood IF ara frekans çıkışı için soket giriş noktası bırakmış)
** Normal mode’tan çıkıp DX mode nasıl geçilir? (Jumper’ı mevcut içeride)
** DX mod’a geçince dinlemesi 20db nasıl arttırılır?
** ATT kısma özelliği 15dB civarı nasıl arttırılır?
** Nasıl uzaktan kontrol edilir. Yani cihaz evinizde açık ama siz yazlığınızda iken nasıl internet bağlantısı ile QSO lar yapılır? Kenwood Software
** CW ve SSB filtreleri eklenmeden önce nasıldır? Eklendikten sonra cihaz nasıl çok üst seviye cihazların klasmanına level atlattırılır?
** Kenwood MANUAL   ve Basit MANUAL
** Mic. Soket bağlantıları  (Tüm altı çizgili Mavi satırlar tıklanınca açılacaktır)
** Kenwood TS-480 için YF-107CN 270Hz CW Filtresi veya ( 500Hz tercihen seçebilirsniz.)
** Kenwood TS-480 için YF-107SN 1.8kHz SSB Filtresi
.

** Bu cihaz normal şartlarda 300w çıkış yapsın diye üretilmiştir. Bundan dolayıdır ki cihaz arkasından 2 ADET BESLEME KABLOSU ÇIKAR. Herkes onları birleştirip tek ve yetersiz Switch mode lara bağlayıp geçer. Fakat Standardında dahi 2x 22Amper lik ayrı güç kaynağı ister. Bu en alt limittir. PEP değerlerde bu oran %30 kadar daha yukarı zorlamak ister. O Amperleri aradığında Bulamazsa sıkıntı yaratır.

** 300watt ayarlandığında ise 2×30 Amperlik sağlam ve kaliteli besleme ister. (Sürekli 30A 13.8V verebilmeli ve PEP lerde sizin tabiriniz ile SSB de ooooolaaa diye bağırdığınızda 38 Amperlere geçici olarak çıkabilmeli)
Bunlardan bir tanesi yani bir 30Amper lik besleme cihaz arkasında görülen %50 lik çıkış katına gider. Diğer 30Amperlik kısım ise RX yani dinleme katıyla beraber kalan diğer %50lik tx çıkış katına gider.
Burada kritik olan, cihazın rx katıyla birlikte %50’lik tx çıkış katına giden beslemeye dikkat etmek ve o kısıma Trafolu bir 30Amperlik PWR bağlamak gerekmektedir. (ben burası için Diamond GSV-3000 Trafolu kullanıyorum) Aksi halde dinleme esnasında Switch mode lara has o Noise rahatsız edecektir.
Kalan diğer 2. PWR kısmına iyi, kaliteli (çökmeyen ve sürekli 13.8V verebilen switch Mode) bir 30-40Amperlik besleme bağlamakta sakınca yoktur. Çünkü bu taraf sadece Mosfetleri besleyecektir. (Bu kısım içinde PSU-1250 50Amper PWR kullanıyorum)

** Neyse, Kenwood firması bu cihazı ithalatlarda ve bazı ülkelerin max. HF gücü sınırlamalarına takılmaması için 200w bırakmıştır. Fakat cihazın elektronik hiç bir aksamına dokunmadan, orjinalliğini bozmadan ve sadece Menülerinden çıkış gücünüzü dilerseniz 300watt’a alabilirsiniz demiştir.
(Ancak bazı uyarıları da yanında dile getirmiştir. İleride değinmeye çalışırım)
** CAT bağlantısı ile PC’lere bir USB ile nasıl bağlanır?
** CAT ve interface bağlayınca cihaz’ın tüm band, mode ve frekansları PC de kullandığınız Log programında görülen spot atılmış istasyonun olduğu yere nasıl otomatik, cihaz düğmeleri kullanılmadan getirilir.?
** Digital mode lar JT65, FT8 RTTY vb. nasıl yapılır…
** TS-480HX üzerinde 3 adet MEM yani memory tuşu vardır. Oraya nasıl kayıt yapılır? yapınca CW otoatik olarak nasıl gönderilir?
Örneğin MEM_1 tuşuna CQ CQ CQ de TA4LYL TA4LYL TA4LYL PSE K kaydedip, elle onlarca defa göndermem gereken şeyleri MEM’e tıklayarak istediğim hızda nasıl gönderirim?
** Ya da MEM_2’ye TA4LYL TA4LYL UR RST 599 599 73 TU girersek, CQ çeken ve pile-up içinde olan DX pedition istasyonlarına sadece MEM_2 ye basarak cevap ve rapor vermiş oluruz. Tabi yinede CW bilgisi istese de, bazen öyle oluyor ki, o IOTA Dxpedition istasyonuna 3-4 saat kendi çağrı işaretimi CW Paddle ile elle göndermekten parmaklarım uyuşuyor. İşte bundan otomatikman kurtarıyor.
.

** 11 metre bandına 27Mhz nasıl açılır tx rx için?
.

** Kısacası bu ve buna benzer pek çok başlığı zamanı geldikçe işlemeye çalışırım. Şimdilik böyle tadımlık dursun bakalım.

Uzun lafın Kısası:
DOĞRU UYGULANDIĞINDA ve bu uygulamalar doğru kullanıldığında cihaz tam bir DX istasyonu olabilmektedir.

1. SWR metre si mevcut ..
2. Watt metresi mevcut ..
3. Çift anten girişi ile muhteşem özelliği mevcut.
4. 300w çıkış yapabilmesi ile linear özelliği mevcut.
5. DX moda geçilirse, 20dB RX yani dinlemesi arttırılabildiği için Preamplificator özelliği mevcut..
6. IF çıkışını extra verdiğinden orjinalliğini koruyarak IC-7300 lerden daha geniş bandlı Waterfall yani mavi renkli frekans akış ekranı eklenebilme mevcut.
7. 11m bandında tx yapabilme mevcut.
8. 6m bandında tx yapabilme mevcut.
9. Tuner içinde olmaması daha iyi çünkü tüm arızalar internal tunerden çıkar. Zaten swr 2:3 üzeri ise tx yapmanın da alemi olmadığından Tuner saçmalığının olmaması da bir güzellik ve mevcut.
10. Internet üzerinden uzaktan kontrol edebilme ve QSO lar yapabilme.. mevcut
11. Kenwood özel yazılımı ile Bilgisayardan cihazın tüm ayarlarını gerçek zamanlı olarak yapabilmek mevcut.. Yani Frekansı değiştir, modu değiştir, filtreleri aç/kapat vesaire. Aklına ne gelirse.
12. Harici CW ve SSB filtre takılabilmesi.. mevcut.. Bu filtreler cihaza level atlattırıyor zaten. Ayrıca mobil olarak tasarlandığından mekanik filtreleri lehimlenerek takılıyor kii sarsıntı, oxide vb den etkilenmesin. Mükemmel bir özellik..
12. TCXO harici stabilitor extra olarak takılıyor. “”High Stability Crystal OSC.”” Bu bile mevcut…
Digital mode larda veya uzun tx süreleri isteyen jt65, rtty, PSK gibi QSO larda istisnasız her cihaz tx anında ki ısınmadan dolayı frekansta kayma yapar. Bu karşı tarafa yapılan digi çağrılarda veya yanıtlarda hatalı decode edilmeniz demektir. 1 seferde sizi görmesi yerine 7-8 seferde decode edilmeniz demektir vesaire vesaire.
İşte TCXO takılsın diye içeride bir giriş yeri bırakmıştır Kenwood. Yani buda mevcut ve 4000Euro’dan başlayan fiyatlara sahip kaliteli cihazlarda bulunan bir özelliktir. Sabit ve ısınınca kayma yapmadan aynı frekansta tx konforu.
13. Sağlam bir DSP, NB, NR ile Roofing Filter mevcut.
14. 480HX neredeyse tüme yakın alt yapısını teknik dökümanlarında anlatırken TS-590SG modeline ve TS-990S olan büyük ve baba cihazlarını referans gösterir. Örneğin der ki, filanca Roofing katımız birebir TS-590SG cihazdan alınmıştır gibi.
15. Eğer cihazı alır ve aldığın gibi masaya koyup püftürükten tutarsanız, elinizde HAM bir cihaz olur. Sonuç olarak memnun kalmayabilirsiniz. Ancak bu yazdıklarımın tamamı bir cihaza uygulanmış ise elinizde 30.000TL lik baba bir cihaz olmuş olur. Hatta bazı özellikleri 480HX in melez olmasından dolayı daha bile üstünlük sağlar.

16. Muazzam bir özellik: RX equalizer & TX equalizer koymuşlar ve neredeyse harici Behringerler kadar kaliteli çalışıyor. Üstüne de COMP. öyle iyi tepki veriyor ki, Comp. devredeyken SSB de sizi duymamalarına imkan yok. Yani mevcut..

17. Orjinal el mikrofonu MC-43S kullanırken öyle kaliteli SSB ses gönderir ki şaşırırsınız. (içeriden ayarlanan 16.madde sebebi iledir bu) Orjinal mayk ile olmaz deyip MC-60 Kenwood masa mic. lere 1.000TL üzerinde para ödemenize hiç gerek bırakmaz. Çünkü hemen hemen ses kalitesinde veya şiddetinde hiç bir şey değişmez. Diğer çoğu cihazda böyle bir SSB kalitesi mevcut değildir. Mutlaka harici kaliteli mic. ister.
18. Harici takılabilen SSB contest vb. için Ses kayıt kartı. Kaydet ve bas tuşa CQ Contest CQ Contest desin kendisi. Sen yorulma. Mevcut.!
19. CW auto tune özelliği mevcut. yani bir cw istasyonu bulduğunuzda ona yaklaşıp tune tuşuna basmanız yeterli. Cihaz kendisi, CW çalışan karşı istasyonun tam bulunduğu frekansı tespit edip üzerine götürüyor frekansı. Böylece Siz Konya’dan, o da Anya’dan bağrışmamış oluyorsunuz. Bilene muazzam bir özelliktir.. Mevcut.!

20. Acıktığınızda Size Menemen, tercihinize göre makarna veya iyi bir mevsim salatası da yapabilir. 🙂

Bu yazdıklarımı yapabilen ve fiyat olarak Sıfırı 1.200Euro,
2. el temizleri 3.750TL civarlarında başka bir cihaz var ise gidin onu alın ben daha ne yapayım 🙂

Buraya kadar sıkılmadan okuduysanız tebrik ederim.

Kalın Sağlıcakla.
73 de TA4LYL

AŞAĞIYA ARADA CİHAZ HAKKINDA DETAY BİLGİLERİ EKLEMEYE ÇALIŞIRIM

Cihazın hiç mi eksiği yok? Tabi ki var! Hemen aşağıda..
** Kesinlikle kendi hoparlörü ile kullanılamaz. Ses yetersiz seçicilikte ve konuşan istasyonların ne dediği anlaşılamıyor. Harici hoparlör takmak şart. Bu durumda ses mükemmel oluyor. Özellikle RX EQ ayarını da doğru yapmışsanız kusursuz bir dinlemeye sahip oluyor.

** Kesinlikle harici mekanik SSB ve CW filtreleri satın alınmalı ve üzerine sonradan montajlanarak kullanılmalı. Aksi halde Yan bastırma seviyesi berbat ve DSP nin engelleyemediği güçlü istasyonlardan sarkma alabiliyor. CW filtresi yoksa da DX CW istasyonunu duyabilmek QRM veya QRN altından zorlaşıyor.

** SSB için harici mic. takılacaksa band genişliğini Wide seçeyimde tok bir ses göndersin diyemiyorsunuz çünkü “wide” seçeneği yok. Nasıl koymamışlar aklım sırrım almadı benimde. En büyük ve kritik eksiği bu. Dolayısı ile bu cihaza kendi MC-60A harici masa mic. hariç dışarıdan kalkıpta HEIL PR-781 gibi bir mic.  takayım derseniz malesef mümkün değil. Yani mümkün değil derken, mümkün tabi ki ama o mic. dan iyi bir performans SSB band genişliğini Wide yapamadıkça alamazsınız. Birde öyle mic. takıldığında taşıyıcı frekans ayarı yapılması gerekir. Örneğin LSB CAR +10  ve USB CAR -10 gibi şeyler bu cihazda yapılamamakta. Öyle bir seçeneği ne Hidden menüye, nede standart menüye koymamış. Yani o tip ayarlar olmazsa olmaz diyenler için Kenwood TS-590SG ye geçmek şart olacak. Kenwood TS-990S cihazdan bahsetmiyorum bile.

** Birde Yemek yapamıyor işte daha evvel yazmıştım zaten 🙂

.
**** Cihaza RESET atmak için.:A=B tuşuna cihaz kapalıyken bas ve basılı tutarken cihazı öyle aç. (Reset atmak istenir ise… Sürekli yapmamak lazım)
** Microphone ve ALC ayarları:
MIC tuşuna bas ve gelen rakamı 80 yap. Sonra MIC tuşuna bir daha bas ve oradan çıkmış ol.
** PROC tuşuna 1sn. basılı tut ve gelen rakamı 80 yap. Sonra PROC tuşuna bir daha bas ve oradan çıkmış ol.
** RF GAIN…: MIC tuşuna 1sn basılı tut velen rakamı 100 yap. Dinlemeyi full açar.
** CW mode seçili iken KEY tuşuna 1 sefer bas ve gelen rakamı 22 yap. CW gönderme hızınızı wpm olarak ayarlar.
** CW mode seçili iken KEY tuşuna 1sn basılı tut ve gelen rakamı 30 yap.  CW yaparken 2 harf arasında ki mesafede roleyi çekili tutma süresini ayarlar.
** SSB mode seçili iken KEY tuşuna basılı tut ve gelen rakamı 50 yap. SSB de VOX açıksa konuşma sonrası tx’i bırakıp RX’e geçme süresini ayarlar.
** SSB mode’ta iken VOX tuşuna 1sn basılı tutun ve gelen rakamı G-9 yapın. Eğer SSB de iseniz ve VOX yazısı ekranda çıkıyorsa mandala basmanıza gerek kalmadan siz konuşmaya başlayınca cihaz göndermeye geçer ve siz susunca o da ses duymadığı için RX’e geri döner. Sessiz bir ortamdaysanız kullanın!!
** SSB mode ta iken PWR tuşuna 1-2 saniye basılı tutun. Ekranda Tx M.-Off görmelisiniz. Burası siz konuşurken kendi sesinizi duymanızı sağlar. Tabi oFF yerine rakam getirmelisiniz.
** Menu 13, siz CW yaparken kendi gönderdiğinizi duyabilmenizi sağlar ve şiddetini ayarlamanıza olanak verir. Böylece hatalı gönderim yaptığınız fark edip tekrar gönderebilirsiniz.
** AGC tuşuna basılı tut. Ekranda AGC yazsın ve sonra 1 kere daha bas bırak. Ekranda AGC -F yazmış olmalı.
** NR tuşuna 1 kere bas ve ekranda 1NR yazarken tekrar NR tuşuna 1sn basılı tut. NR1 AUTO seçili olsun..
** NB tuşuna 1 kere bas ve ekranda NB yazdığını gör. Sonra tekrar NB tuşuna 1sn basılı ve ayarı LK-6 yap.
** SSB mode ta iken FIL tuşuna normal bas ve HI- 2400 LO- 100 yap.
** DNL tuşuna bir kere bas ve ekranda DNL yandığından emin ol. Sonra tekrar DNL ye 1sn basılı tut ve gelen yeri LK-1 e getir.
** CW Mode ta iken FIL tuşuna 1 kere normal basın ve gelen rakamı WDH 400 yapın.
** CH1 CH2 CH3 tuşlarına otomatik CW göndermesi için hazır şablonları yüklemek için cihazınız’ın CW mode ta olması ve CW paddle takılı olması gerekmektedir. Harf olarak tanımlama yapılamaz. El ile CW göndereceksiniz ve o esnada cihaz istediğiniz tuşa kaydetmiş olacak. Bu koşulları sağlıyorsanız kaydetmek istediğiniz tuşlardan birine örneğin CH1 tuşuna 1sn basıl tutun. Ekranda uyarısı çıkacaktır ve anlayacaksınız zaten. 1sn basılı tuttuktan sonra el ile cw lambic paddle kullanarak dilediğiniz şeyi kaydedin ve biter bitmez kaydı durdurmak için sol altta ki MTR tuşuna basıp kayıttan çıkın. Ne kaydettiğinizi duymak için CW mode ta iken kayıt yaptığınız tuş olan CH1’e 1 kere basın göndermeye başlasın. Yaptığınız kaydı frekansa göndermesini istemiyorsanız VOX tuşuna basın ki cihaz CW gönderimi yapmadan TEST modunda çalışsın. (Ekranda VOX yazısı olmamalıdır)  Kaydınızı beğenmediyseniz tüm işlemleri yeniden tekrarlayarak diğer CH2 ve CH3 tuşları içinde aynısını yapın.
** Cihazınız ile CW çalışmak ve pratikler yapmak istiyorsunuz ve bu çalışmaların frekansa gönderilmemesini istiyorsanız, Herhangi bir frekansta iken CW mode a geçin ve VOX tuşuna basın. Ekranda VOX yazmıyor olmalı. Bu durumda siz cw yaparken cihaz tx yapmaz ama kendi çalışmanızı da size ses olarak geri verir. CW öğrenmek isteyenler için muhteşem bir kolaylık sunmuş Kenwood sizlere.
** ATT tuşu ne işe yarar? bazen frekanslarda duyuyorum. “hocam diyor, paraziti kessin diye ATT’yi açtım ama parazitle birlikte artık sizi de duyamıyorum”” Yani tuş zaten kendini belli ediyor ama kullanıcı merak edip araştırmıyor bu nedir diye. ATT tuşu, 9+ üzerinde gelen istasyonların sinyallerini düşürmeye yarar. Böylelikle aşırı güçlü sinyalden dolayı karşı istasyonun sesinde oluşacak çatlama patlamaları engeller. Ancak bu bir parazit kesici değildir. ATT devrede sürekli tutulmaz. Tutarsanız 3 sinyal 5 sinyal gelen diğer istasyonları asla duyamazsınız. Bu da burada bulunsun dedim.
.
RIT tuşu nedir? Ne işe yarar?
tx frekansın sabitken daha yukarılardan size seslenenleri duyabilmek için kullanılır. Genel kullanımı pile-up tan kaçınmaktır. Örneğin 7.100Khz yi sizin tx frekansınız olarak RIT ten sabitlersiniz ve SSB de CQ CQ CQ DE TA4LYL 5up diyerek anons geçersiniz. Dolayısı ile RIT devredeyse cihazınız’ın sağ üst köşesinde ki çevirmeli düğme ile de 5Khz yukarıdan kimler size sesleniyorsa onları duyarsınız. Duyduğunuz yerde yani 7.105Khz yi dinliyor olmanıza rağmen siz mandal bastığınız anda sesiniz 7.100Khz den gider. Böylelikle pile up yaşanmaz.
Eğer CW çalışıyorsanız da CQ CQ CQ de TA4LYL 1up diyerek çağrı yaparsınız herkes size 1khz yukarıdan seslenir ama 1khz aşağıdan da sizi dinler.
.
XIT tuşu nedir? Ne işe yarar?
RX frekansın sabitken +1khz veya 5Khz yukarıdan tx yapmanıza yarar. CQ çeken siz değilseniz bu tuşu kullanmanız çok sık yaşanacaktır. Çünkü cw’de veya SSB’de karşı istasyon bir IOTA, SOTA DxPedition istasyonu ise çağrısını RIT mode ta yapacaktır. Sizde ona XIT mode kullanarak yanıtlayacaksınız.
.
A/B tuşu ise Split çalışmaya yarar. Bu düğme kullanılarak 2 farklı band üzerinde 2 farklı frekans ayarlanabilir ve böylelikle 20m bandında dinleme yaparken 40m bandından gönderme yapabilirsiniz.. Kullanımı.: A/B ye bas ve buradan 2 farklı band ve frekans ayarla. A ya 20m ve B olana da 40m bandını mesela.. Sonra A=B tuşuyla (basılı tutarak) SPLIT moda geçerek birinden tx ve diğerinden rx yap. Tekrar A/B tuşuna basarak tx ve rx frekanslarının yerlerini değiştirebilirsin.
.
QMI tuşu ne işe yara?
Bu tuş geçici hafıza tuşudur. Her şeyi cihaz kapatılana kadar hafızada tutar. Ne işe yarar derseniz? Diyelim ki 14.270Khz de birileri konuşuyor diye araya giremediniz ve beklerken de biraz bandı gezeyim diyebilirsiniz. Şimdi 14.270 ten ayrılmadan evvel 1 kez QMI tuşuna basın ve sonra dilediğiniz gibi frekansı gezin. Tekrar geri 14.270Khz ye dönmek istediğinizde büyük göbek tuşunu çevirme eziyetini yaşamadan o tuşun hemen altında ki QMR ye bas ve 14.270 e geri dönmüş ol. Birden fazla yerde QMI’ye basmış ve 2-3 farklı yeri geçici hafızaya almışsanız bu durumda QMR ye bastığınızda Sağ altta ki çevirmeli büyük düğmeyi kullanarak arasında geçiş yapabilirsiniz.
.
QMR ile istediğiniz frekansları hafızaya kalıcı olarak alma.:
QMR tuşuna normal bas / Sağ alttan çevirmeli düğme ile hafızaya alacağın kanal numarasını seç / Frekans ve Modelar ile filtrelerini ayarla / QMI tuşuna 1 kez normal bas ve hafızaya almış ol.
Hafızaya aldıkların arasında gezmek için ise, QMR tuşuna bir kez bas ve hafıya aldığın frekanslar arasında sağ altta ki çevirmeli düğme ile gez. Bu hafızadan gezme modundan normal moda geçmek için tekrar QMR’ye 1 kez bas.
.
Evet benden bu hususlarda şimdilik bu kadar. Daha sonra aklıma başka şeyler gelir ise buranın alt kısmına yine eklerim.
(Eğer paylaşımda bulunacaksanız lütfen Kaynak belirtiniz!)
Umarım Faydalanırsınız.
iyilik yap at denize demişler.. Balık bilmezse, halik bilir..!!!
73 de TA4LYL 

———————————————————–

Kenwood TS-480HX  MicroHAM interface III ile

Kenwood TS-480HX ve MicroHAM interface III bağlantısı ile Waterfall band akış görüntüsü

Kenwood TS-480HX ÇIKIS GÜCÜNÜ 200watt’in üzerine (300watt) getirmek için.:

** Cihazi kapat
** Arkasında ki DATA soketinin 3. ve 6. uçlarini kisa devre yap o halde bırak. (resimler arasında işaretledim)
** Sonra MIC ve NR tuslarina ayni anda basiliyken Cihazi aç.
** Açtığında buraya kadar doğru yaptıysanız HIDDEN MENU içindesiniz. Sakin başka yerlerini değiştirmeyin.
** Her hangi bir şeyi değiştirmeden evvel orjinal olanı bir yere kaydedin.
** Menü 24’e gelin
** Menü 24 te karsiniza 164 ila 167 arasinda bir rakam görmelisiniz. Görüyorsaniz dogru yerdesiniz.
Bu rakamlar her cihazin kendi ince ayarlarında farklilik gösterir. Bazi cihazlarda 164 iken bazilarin da 166 veya 167 olabilir.
Cihaz içinde ki diger elektronik parçalarin uyumu ile alakali bir durumdur. yani benim cihazimin ayari sizinkinde dogru çalismaz.
480HX ler de her cihaz kendine has ayarlara aittir. Ancak ürettikleri sonuç aynidir.
Menü 24’te örnegin 166 görüyorsaniz bu 200watt max. çikis yap demektir.
Bu ayari cihaza watt metre bağlı iken ve FM mode larda ve swr’nizin 1.0 olduğu en iyi yerlerde canlı canlı görerek değistirin.

Yani Orjinalinde 166 görüyorsanız bir bir ilerleyin ve mutlaka 167 yapınca 1 sefer mandala basın ve wattmetrenizde ki gücü ölçün.
Sonra 168 yapin ve yine mandala basin.
169 yapın ve yine mandala basin ve gücü görün. Bu 1er 1er ilerlemek ve her adımda mandala kısa süre ile basmak, yapılan değisiklige göre
ekranda görülen power göstergesini de etkiler ve otomatik ayarlamış olur.
Eger 1er 1er ilerlemeyip veya her 1 arttirimda 1 kez mandala basmazsaniz cihazinizin power metresi normal zamanlarinizda çalismayacaktir.

** Neyse, bu uyarilara harfiyen uyuyorsaniz, çikis gücünüzü 260watt FM de ve 1:0 olan swr frekansindayken gördügünüz yerde birakin.
Kimi cihazin ayari 175 e geldiğinde veya kimi cihaz da 170’lerde bu gücü size gösterecektir. Daha ileri yani 260 watt’in üzerine çıkmayin.
Bu Safe power rakamıdır cihaz’ın çıkıs transistörleri için.

** Üstte ki islemler bittiginde bunu kaydetmek için Menü 76 ya gelin. “Ready write eeprom” yazmali. Kaydetmeye hazirim diyor yani.
** Cihazin sag tarafinda ki yukari asagi oklardan “”yukarı olana” up tusuna 1 kere basın. Ekranda “”good” yazdigini görün.
** ayar ve kayit isiniz bitti.
** Bu Hidden yani gizli menülerden çıkmak için cihaz’ın sol altında ki MTR tusuna bir kere basın.

** Cihazinizi kapatin ve arkasindan 3 ve 6 ya attiginiz kisa devre Jumper telini sökün.
** Cihazinizi min. 40Amperllik çift beslemeniz açik iken açin. Açilista zaten “Twin Power” yazisini da göreceksiniz.

** Sonra cihazin sol tarafinda kalan PWR tusuna basin ve watt’i 200e alin.
** Cihaz FM modda ve 1:1 veya 1:0 swr li bir yerde iken ve harici powermetre bagli iken mandala basip, cihazin kaç watt AWG olarak güç gönderdigini görün.
SWRmetrelerde AWG ve PEP ölçümü vardir. Bu islemlerin tamaminda harici swr metreniz’in AWG de oldugundan emin olun.

** Son olarak cihazin powermetresinin de dogru çalistigindan emin olun. Yoksa tüm islemleri daha dikkatli olarak en bastan yapmalisiniz.
Dogru çalismaktan kasit su: cihazi 260watt’a yükselttiniz ama bunu cihazin wattmetresinden göremezsin. 200watt’a aldiginizda yani max gücü kullan demis olursunuz ki,
o zaman cihaz aslinda 260watt veriyor olacaktir.
Hani 1 arttir ve bir kere mandala bas dedigim yer vardi ya yukari da, onu dogru yapmamissaniz iste tam burada cihaz wattmetresinin çalismadigini göreceksiniz. Dogru yapildiysa sorun yok.
bende mesela sıkır sıkır çalisiyor.

*** SON ve ÖNEMLI NOT..:
Harici wattmetre takili iken kisa mandallarla ve yine FM mode ta ve 1:0 swr li bir frekanstayken, cihazinizi 200watt’a alin ve ölçün. Bakalim 200watta aldiginizda aslinda siz kaç waat çikis yapiyormussunuz.
Sonra 195watt’a alin ve ölçün.
190watt’a alin ve ölçün.
185 watt’a alin ve ölçün.
180watt’a alin ve ölçün seklinde 5 watt’a kadar bu islemleri yapin ve kaydedin. İleride 50watt çikis yapmak istediğinizde aslinda cihazin kaç watt gösterirken bunu verdiğini bilmeniz gerekecegi durumlar olacak.

Bu ölçümlerin sonucunda Cihazda watt artislari size acaip gelecek.
Örnegin.:
cihaz 5watt derken… çikisiniz 3w
10w derken çikisiniz 5watt
30watt derken…. çikisiniz 20watt
80watt derken… çikisiniz 70watt
130watt derken… çikisiniz 130watt
150watt derken…. çikisiniz 170watt
155watt derken …. çikisiniz 180watt
160watt derken… çikisiniz 190watt
165 watt derken… çikisiniz 200watt
170watt derken 250 çikisiniz 250watt
180 watt derken…. çikisiniz 265watt
200 watt derken … çikisiniz benim gibi 285 watt olabilir.

Göreceginiz üzee artislar sirali degil. Bir yere kadar yavas ilerlerken, bir yerden sonra hizla artis oluyor.

ÖNEMLI..:
** Dolayisi ile normal cihaz kullanimimda FM mode veya FT8 gibi sürekli tx yapan ve full PWR atan mode larda isem,
ben cihazin üzerinde yazan gücü 130watta getirip birakiyorum. (yani gerçek tx PWR da 130w oluyor)
** Kisa süreli sadece anons için (benide duysunlar diye) (pile-up’larda ) bu modlardaysam cihaz üzerinde yazani max. 150watt’a getiriyrum ki,
cihaz 170watt tx yapsin…

** Fakat SSB de isem veya CW de isem 200watt a ayarli birakiyorum ki, cihaz 285watt göndersin.
** SSB kullaniminda zaten ALC özelligi, full pwr atmayi engellediginden sorunda olmuyor.
Ben 285w SSB tx yapsamda, harici wattmetremde 210watt gibi max degerler görüyorum. Yani Cihaz’in ALC’si kısıyor..
(Cihazin hiç ellenmemis orjinal halindeyken ki yaptigim ölçümlerde ise bu çok daha vahimdi. Cihazi 200watt’a aliyorsunuz ve SSB de kendi Powermetresinde 200w görüyorsunuz degil mi?
Bu tamamen hikaye..! Cihaz pwrmetresi PEP gösteriyor sanirim. Ancak gerçekten havaya atilan güç (harici swrmetrede ki AWG ayarli iken) 60wattlarda geziyor.
Sizde saniyorsunuz ki, 200watt 🙂 …
—–
Cihazin göstergesine kanipta..
Ağbi bomba gibi geliyon 200watta misin?
Evet Necaticigim 200watta aldim nasil ama?
gibi komik diyolaglara da sakin girmeyesiniz. 🙂 🙂
—–
Ancak unutmayin..!
BEN TUNER KULLANMAM..!
— Çünkü antenlerimde en yüksek swr 1:1 ila 1:3 civaridir. (1.5 swr üzeri tehlikedir.. Kullanilmaz..)
— (Bu swr degerleri’nin üzerinde antenden atılamayıp cihaza geri dönen gücün miktarı artacağından cihaz aşırı ısınır ve yanar.! )
— Bunu saglayabildiginiz (düsük swr) kosullarında ve yukarıda belirttigim FM mode, DIGI mode kullanımlarına dikkat edilirse sorun olmuyor.

UYARI…
Bu bir Tavsiye değil, Bilgi paylaşımıdır..!! Sorumluluk tamamen size aittir..!

“Kaynak belirtmek sureti ile tüm yazıları dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz.”

73 de TA4LYL