Magnetic Loop Anten MLA nedir? Nasıl Yapılır? Pratik ve Kullanışlı

MAGNETIC LOOP ANTEN NEDİR? NASIL YAPILIR?

HF bandlarında 5w 10w tercihinize ve dizaynınıza göre 100w gibi güçler ile 5.000Km ila 15.000Km, belki de şartlar elverdiği hallerde daha da uzaklar ile devasa mesafeler ve QSO’lara imkan sunacak, Herkesin yapabileceği, en az QRM alan, maliyeti en düşük ve boyuna göre en yüksek performansı sergileyecek bu anten hakkında tüm bildiklerimi, deneyimlerimi 40 sayfalık bir .pdf dosya üzerinde topladım ve download edilebilecek siteye yükledim.
İçinde yine herkes tarafından çok ucuza ve kolayca kendi kendilerine yapabilecekleri Magnetic Loop Anten ölçüleri de koydum. 10m 15m 20m 30m ve 40m bandlarında %70 ve daha da performanslı çalışan %95 gibi verimlilik üretecek farklı farklı ölçü ve hesaplamaları da verdim.

Resimler ile çok anlaşılır seviyede tutarak hazırladım. Böyle olunca da burada yayınlanamayacak kadar kapsamlı ve büyük oldu.
Sanırım bu anten hakkında TA’da ilk ve tek çalışma olacak!

Size gereken tek şey dikkatlice okumak. Azim, istek ve beceri. Gerisi birkaç metre Heliax kablo veya birkaç metre bakır borudan ibaret. Sonra bool bol dua edeceksiniz. Tabi inş. 🙂

Ben, hazırlamak için yaptığım onca Magnetic loop anten çalışmalarını bir kenara bırakırsam, sadece şu yazıları yazmam çizmem bile 3-4 günümü aldı. Bu sebep ile baştan söylüyorum.

40 sayfalık bir çalışmadır ve tamamını dikkatlice okuma zahmetinde bulunmayacak isen lütfen sen indirme.

Kalın Sağlıcakla..
73 de TA4LYL 

Bilgisayarınızda incelemek için..: TA4LYL Magnetic Loop

Download linki.: https://www.dosyaupload.com/hkeY

Magnetic Loop Anten hesaplama programı Win veya Mac için indir:  http://www.iw5edi.com/wp-content/uploads/2013/12/loopcalc.exe_.zip

Aşağıya da, daha pratik bir şekilde capacitor çözümleri ile yapılmış videolardan bir kaç örnek vereyim.

Otomatik rotor kontrol ünitesi örneği. Youtube açıklamasında sayfasının bilgileri ve detaylar mevcut

—————————————————————————-

TA3MHA Ateş bey ve  Sevgili Gültekin Lekesiz TA7AGL bey‘in 40m bandı için mono band Magnetic Loop çalışmalarına resimleri de aşağıda paylaşayım.

Üstte ki resim içindeki değerlerin açıklaması ve ilave dipnotlar.: 

  • A plate area..:60.000mm2 girdiğinizde aslında yaklaşık 24cmX24cm lik bir plakanın pF olarak ne değer verdiğini bulursunuz. Aluminyum plaka olacağı ve araların pleksiglas veya ne bileyim yağdır sudur olmayacağından hava olacak doğal olarak. Orada görülen
  • K (dielectrikc constant) dediği değeri hep 1 yapın yeterlidir sizin için.
  • D(distance) değeri ise yapacağınız plakaların birbirine olan aralığının değeridir. Ben Örnek olsun diye 20mm girdim. Yani 2cm aralıkları olan 240mmx240mm lik plakanın size 26.6pF verirmiş. Hesap kitap yapmak isteyen olursa buraya ekleyeyim dedim. .pdf dosyasının içine sadece link koymuştum. Kolay gelsin şimdiden.
  • Birde hepiniz zaten eminim biliyorsunuzdur ama ben unutanlar için hatırlatayım çünkü lazım olacaktır. Seri bağlantı ve paralel bağlantı halinde ki capacitor değerlerini gösteren resmi de ekledim. Zaten anlaşılır.
  • Butterfly capacitor homebrew for Magnetic Loop antenna.. El yapımı kelebek capacitor. Levhalar makas ile kesilmiş ama gayet başarılı. https://www.youtube.com/watch?v=_Tbs7o-ooOk
  • İllede Yuvarlak olmak zorunda mı? CVP.:  İsterseniz 16gende yaparsınız ancak ben en ideal çözümleri yazdım. Orada yoksa uygun değildir. Olması gereken yuvarlaktır ama 10m boruyu taşımak, kıvırmak herkes için zor olduğundan OCTAGONAL yapılıyor. Başka bir esprisi yok. Bunun bile mutlak bir pattern bozulumundan dolayı kaybı vardır. Oturup hesaplamadım. Ancak ya daire, ya da Octagonal olmalıdır Magnetic Loop Antenler. 
  • QRP mobil homebrew MLA videosu https://www.youtube.com/watch?v=AxTU19FvdgE
  • TA3MHA Ateş Erim bey’in 01 Ocak 2018 de yaptığı bir manyetik Loop anten ve yapım aşamalarını akıcı bir dille anlatımını içeren .pdf dosyaya buradan erişebilirsiniz.  Bir MLA hikayesi

4 comments

  1. Bir çırpıda okudum (sallana sallana not ala ala 45 dk sürdü, vakit nasıl geçmiş hiç fark etmedim 🙂
    Sanki karşılıklı oturduk sohbet ettik, akıcı bir yazı olmuş çok beğendim.. ileri geri dönüşler olmuş olumsuz olduğunu düşünmüşsün kimi zaman, ama hiçte öyle olmadı ( çünkü bilinci geri dönüşler yaparak hatırlamaya bilgiyi elde tutmaya ve yerine koymak için beklemeye zorlar, öğrenmeyi pekiştirir).. En önemlisi 40 sayfa emek vermişsin hem onure oldum hemde gerçekten duygulandım, eline emeğine sağlık.. herkesin anlayacağı seviyede bir paylaşım olmuş, magnetik loop kavramını genel hatlarıyla kavradık, çok teşekkür ederim abi.. gerçekten merak ettiğim bir konuydu..
    Müsaden olur ise senden konuyu uygulama yönünde biraz daha açmanı isteyeceğim..
    Ornegin;
    1- dairesel 40 metre anten için ( mesela 7150 khz, bu aralar çok kullaniyoruz) şu uzunlukta boruyu kes kaynat,
    2- rg-213 kabloyu şu uzunlukta kesip, dış elemanın tam şurasına yerleştir ve şu şekilde bağlantı yap,
    3- rf-213 ile ayar için kısaltma yaparken şu adımları izle, gibi..
    Ve bütün bunları bir örnek uygulama resimleri ile pekistirirsen bugün sınav sonucunu goren arkadaşlar bile önümüzdeki hafta sonu gelmeden bu anteni yapabilir.. (Bir öğretmen olarak naçizane fikirlerim, eleştirmek niyetinde değilim abi, çok beğendim daha da çoğunu istiyorum aç ve heyecanlı öğrenciler gibi :))
    Tekar tekrar elinize emeğinize saglik..
    Sayisi ulkemizde az olan sizin gibi arkadaşları abileri çok seviyor, bütün paylaşımlarınızı ilgi ve dikkatle seyrediyor, başarılarınızın devamını temenni ediyoruz.
    Gültekin LEKESİZ – TA7AGL 73’S

    Beğen

  2. GÜLTEKİN bey, Beğenmiş olmanıza ve verdiğiniz geri dönüş için ben teşekkür ederim. 1. ve 2.nin cevapları zaten .pdf içinde mevcut. 3. ye gelirsek, ayar ve kablo kısaltması yaparken frekansı istediğiniz RX yerine getirirsiniz ve 1er cm keser dinleme yaparsınız. Zaten pF değeri tutmuyorsa, bu anten dar bandlı çalışacağından pek bir şey duyamazsınız. Ya da aşırı zayıf duyarsınız. Kese kese artık birşeyleri duymaya başladığınızda RG-213 ün uç kısmında bulunan Sargı kısmını yavaşça, orta yani canlı ucun üzerinden sıyırmaya başlarsınız. Yani Örgülü kısım hafif hafif geri doğru çekilerek canlı uc yavaş yavaş açıkta kalması sağlanır. Buda sizin ince ayar yapmanızıa olanak tanır. Çok net dinleme yaptığınız yerde bu iş olmuş demektir. Cihazı QRP yapıp tx deneyebilirsiniz artık. Capacitor diye bağladığınız RG-213’ün ince ayar kısmı, yani örgüsü geri kaçmasın diye mandal gibi birr şey ile sıkıştırabilirsiniz. Pratik olmak lazım.
    Kolay gelsin. 73 de TA4LYL

    Beğen

  3. Yaptığımız magnetic loop Anteni 5w ile QRP 40m de ve 20m de denedik. Çok başarılıydı demeniz üzerine verdiğim cevap.:

    Anten tam bir mucize alet zaten 🙂 Ben 100w için 40m bandında çalıştırdım ama capacitor sorunum vardı. Oraya taktığım şeyde eridi gitti mum gibi 🙂 Sonra hallettim Fakat performans muhteşemdi. 3 tarafı kapalı çukur bir yerde yerden sadece 6m yükseklikte montajlı bir 3 eleman A3S yagi beam anten neredeyse hiç tx rx yapamazken, aynı yerde ve yerden 2m yukarıya koyduğum 40m için ve “”Dikkat edin”” sadece %7 verim hesapladığım bir Magnetic Loop ile pergelin bir ucunu TR’ye, diğer ucunu da ingiltereye yerleştirip daire çizin haritada. SSB de raporlar 59 ila 57 arasındaydı. JT65 modlarda zaten hiç yazmayayım 🙂 İşte Loop farkı dedik. Fakat yaptığım capacitor sabit idi. Yani JT65 için 7076 ya ayarlı. Farklı yere gidemiyordum. Sonra zaten farklı bir QTH’e 20m yukarı dipole çekince bunlara da gerek kalmadı.
    Sevgiler 73 de TA4LYL

    Beğen

  4. Gültekin bey’e gelen Soru.?
    Buyuk loop u iki tur sarsak ve boylece R capini dusursek bu MLA dizayni acaba yine aslina yakin calisir mi?
    —- TA7AGL nin cevabı.: Bildiginiz gibi antenler olculeri itibari ile sadece bir frekansa rezone olurlar.. biz cesitli varyasyonlar deneyerek farkli frekans ve bantlarda da optimum verim almayi basarmisiz (tesla,edison ve gunumuze dogru suregelen muhendisleri kastediyorum 😊 biz, amator telsizciler olarak hicbirimiz, yeni bisey bulmadik kopyala yapistir yapiyoruz ) dogal olarak siz reflector loop u kuculttugunuzde ya baska bant ve frekanslara rezone olacak yada harmonik sicramalae yapacaktir.

    Beğen

Yorumlar kapatıldı.