12m 17m 30m warc bandlar için çatıya inverted vee Fan dipole anten projesi

Şu ABD tüm eyaletler award bi alamadık yaw. Günde hiç QSO olmuyorsa 15-20 ABD yapıyorum ama neredeyse O kırmızı bölgelerden havaya çıkan yok gibi.
Ne kadar enteresan ve nadir yer varsa tamamı ya 30m bandında ya 12 ile 17m deler.
Çok nadir çıkanlar oluyor ama onları da ben yakalayamıyorum.

Artık ABD li duyunca eyaletlere göre çağrı işaretleri haritama bakıyorum. İşime yarıyorsa peşine düşüyorum.
Yoksa hakikaten günde 15-20 tane ABD QSO larım hep aynı eyaletlere denk geliyor ve havaya gidiyor.

Bazen diyorum ki:
Arkadaş bu yeşil olan hep havada olan ABD lilere telsizleri belediye mi dağıtmış acaba? 🙂
Yok hani ben duyamıyorum oraları deseeeen değil..
Çünkü daha uzak hatta ABD nin bize göre tam ters bölgeleriyle de 599 veya 559 CW SSB DIGI QSO lar yapıyorum.
Neyse nasip artık..

YENİ ANTEN PROJESİ..:

Bu arada 30m 12m ve 17m bandlarından özellikle 30m bandında çok nadir DXCC ler oluyor ve benim antenim 10m 15m 20m 40m çalışıyor.
Şeytanın işi yok hep en beklediğim yerler diğer bandlardan sesleniyor. Tabi ben bunları Spottan görüyorum. Antenim o bandlarda çalışmadığından duyuramıyorum ama buna bir son vermenin zamanı geldi.

Hafta sonu 12m 17m ve 30m bandları için çatıya 1/4 lambda inverted Vee (Fan Dipole) anten kuracağım.

* 6mm kalınlığında hallice bakır tel aldım 🙂
* 20 küsür metre 4mm lik halat hazır..
Tel germek için badem klemenslerin krom olanlarından adetli hazır..
* 1:1 BU50 BALUN 1.2Kw lık yarın nasipse kargoda olacak.
* 20m de RG213 ve Teflon soketleri de yolda…
Gerisi hafta sonu işi halletmeme kalacak inş.

Yaesu FT-847 ye özel Yaesu FC-20 Tuner üzerinde 2 anten girişi ve Ant. A – Ant. B seçicisi de var. Böylelikle 10m 15m 20 ve 40m çalışacağım zaman Ant A seçer, 12m 17m ve 30m çalışacağımız zaman da Ant.B seçer gayet performanslı bir biçimde dx lerimize WARC bandlarda da devam eder HONOR ROLL için emin adımlarla yürürüz..

Bittiğinde nasıl olacağına dair mevcut anten konumuna el ile çizerek anlatmaya çalıştım. Bire bir böyle olacak ve Inverted Vee antenlerde dipole gibi yönlü çalışmaması, her yöne vertical patterni üretmesi için de tam 120 derece açıyı tutturmak gerekir. Benim yukarıda tam 120 derece açı ile montajlanacak…

Böylelikle dipole antenlere göre 1-2db daha sağır ve dilsiz olsa da, en azından her yöne aynı sinyal ile ulaşılabilecek. Kule tepesinde ki Rotary dipole yönlü çalıştığından dibinde ki Yaesu G5500 rotor ile QSO yapmak istediğimiz yöne doğru zaten çeviryorum.
Ayrıca, Mevcut Rotary dipole 10m 15m 20m ve 40m de 1.1swr ile TUNERSİZ tam 100w power ile kusursuz tx yaparken,

17m bandında da Yaesu FC-20 tuner ile 15.000Km lere kadar cw ve Digital QSO lar yapabiliyorum. Ancak 17m bandında rotary dipole üzerinde eleman bulunmadığından ittirme, zorlama band oluyor. SWR 17m de 7 nin üzerinde ama Tuner ile işi kotarıyorum.
Tabi tuner ile bir yere kadar.

Ben Tuner kullanmayı sevmediğimden, şimdi Fan dipole antende swr en fazla 1.4 civarı olacaktır.
Bakır kablonun kalınlığı 6mm çoklu olmasından dolayıda çalışacağı bandd üzerinde ki band genişliği de gayet tatminkar olacaktır.
Bu anten 2mm veya 3mm çelik tel ile yapılsa çok aşırı dar bandlı çalışırdı.

Neyse, aslında benim yapmak için yola çıktığım ve asıl istediğim band 30m bandı idi. 10.100Khz ile 10.150Khz arası..

Bu band üzerinde SSB yasak. Yani bik bik bik konuşma yok. Ver raporunu, sen yoluna ben yoluma. Tam sevdiğim gibi..

CW ağırlıklı çalışılan bandtır. Bir miktarda digi modlar çalışır o kadar.

Ayrıca Dünya genelinde bu band için yasal max. tx power 100w olduğundan, biliyorsun ki karşı tarafta sende 100w ile çıkış yapıyorsun. Gayet adil.

İşte böyle…!
bakalım mevlam neyler.? Neylerse güzel eyler.!
.
Kalın sağlıcakla
73/88 de TA4LYL

————————————————————

DEMİŞ ve Anten için çalışmaya devam etmiştik ama bitti.1 Son durumu aşağıda veriyor ve resimler arasına da son halini ekliyorum.

INVERTED Vee Anten macerası.:
ve Gece Saat 01.30 itibarı ile Anten tamamen bitti.
En çok swr ayarlamak uğraştırdı. Gece gece çatılardaydım. Yukarı çık 0.5mm kes. İn aşağı swr ölç.
Haydi olmadı bir daha, bir daha şeklinde ama çok şükür mükemmel oldu.

INVERTED Vee 3 BAND WARC DIPOLE ANTENNA
——————————
30m bandı
10.050 en düşük yer 1.7 swr

10.100 1.8 swr
10.125 1.9 swr
10.150 1.9 swr
——————————
17m bandı
18.100 en düşük yer 1.1 swr

18.068 1.2 swr
18.100 1.1 swr
18.168 1.5 swr
——————————
12m bandı
24.950 en düşük yer 1.4 swr

24.890 1.7 swr
24.915 1.6 swr
24.990 1.6 swr
——————————-
Durum budur. Fakat buna ulaşmak için in çık in çık hakikaten çok yordu.
Rotary Dipole de 10m 15m 20m ve 40m bandlarında genel itibarı ile 1.2 ile 1.6 arasında swr değerlerim var.
Sadece 40m bandında anteni bir yöne çevirdiğimde çatıda ki güneş ısıtıcaları ile etkileşime girip olumsuz etkileniyor o kadar.

Yeriniz müsait ise şiddetle tavsiye ederim.

ha unutmadan bende ki CMC yani Common Mode Chokes ünitesini iyi ki almışım dedirtti.
Çünkü direk antenden cihaza girdiğimde HF paraziti, anten tel dipole olduğundan 6 Sinyal sabitti.
Ancak dur bakayım şu CMC burada ne yapacak diyerek araya onu soktuğumda parazit 6S ten 2.5 bilemedin 3S lere kadar şak diye indi.
Bu CMC rotary dipole de sadece 1S QRM gideriyorken bu inverted Vee antende 3S ortalığı net temizledi.
Mucize gibi yani.
Tabi bunu yaparken dinlemede en ufak bir eksilme olmuyor.

Neyse, işte böyle…
İlgilenen arkadaşlara başarılar dilerim.
Antenin bitmiş hali resimlerde…

Son not..: Bir önce ki mesajlarım da 120 derece yazmışım. o dalgınlıkla olmuş. anten 90 derecelik açı ile montajlıdır. Aslında 120 derecelerde montajlanırsa normal dipole gibi tepki verirken, 90 derece biraz daha dik olmasından ötürü biraz daha yönsüz ve her yöne hemen hemen eşit bir sinyalde tx rx yapabiliyor.
Kısa test QSO larım şimdilik beni onaylıyor.
Bakalım artık.

73 de TA4LYL

Reklamlar